واریس پا چیست؟ و علائم آن
فهرست مطالب
Toggleزمانی که رگ های سطحی پا متورم یا پیچ خورده میشوند حالتی به اسم واریس اتفاق می افتد.
رگ های واریسی معمولاً در اندام های تحتانی دیده میشوند و به صورت برجستگی هایی با رنگ آبی یا بنفش در زیر پوست قابل رویت است.
گاهی اوقات شکل مویرگ های واریسی بسیار نازک و قرمز است که تحت عنوان رگ های عنکبوتی از آنها یاد میشود.
مهمترین علت ایجاد واریس در پا زمانی است که دیواره رگ ها ضعیف شده یا آسیب دیده باشند و در چنین شرایطی خون نمی تواند به سمت قلب بازگردد.
چنین اختلالی به مرور زمان باعث تجمع خون در رگ ها شده و باعث ایجاد فشار و تورم در آنها میشود.
اگر این آسیب در رگ های سطحی اتفاق بیفتد شاهد بیماری واریس خواهید بود، چنین اختلالی در ساق پا و ران بیش از دیگر نواحی بدن دیده میشود.
از مهمترین علائم واریس پا باید به وجود رگ های بنفش یا آبی در سطح پوست اشاره کرد.
به مرور زمان با گسترش بیماری متوجه برجسته شدن رگ های خونی شده و گاهی اوقات حالت پیچ خورده به خود می گیرند.
این افراد بعد از چنین اختلالی در رگ های خونی احساس درد شدیدی را حس کرده و فشار و سنگینی پا به وضوح حس میشود در نهایت این بیماری باعث کبودی و ورم در ساق پا میشود.
همچنین ممکن است بیماران مبتلا به واریس در طی شبانه روز به ویژه در هنگام شب گرفتگی شدیدی را در عضلات ران پا یا ساق پا تجربه کنند.
علاوه بر تورم خفیف در پا احساس خارش یکی از مهمترین علائم واریس است.
بعد از گسترش بیماری واریس و وجود رگ های عنکبوتی ممکن است شاهد ورم شدید پا باشید.
البته این افراد هنگام ایستادن یا نشستن های طولانی دردهای شدیدتری را احساس کرده که حتی ممکن است باعث خشکی، قرمزی یا پوسته پوسته شدن پوست پا شود.
این افراد به مرور زمان شاهد زخم شدن و سفتی پوست پا شده و ممکن است حتی در این محدوده از بدن تغییر رنگ پوست اتفاق بیفتد.
درصد ابتلا بانوان به بیماری واریس بیش از آقایان است، معمولاً علائم و تغییرات ظاهری این عارضه در هر دو جنسیت یکسان است.
از آنجایی که بانوان دوره های متفاوتی را در زندگی تجربه می کنند ممکن است بیش از آقایان به واریس مبتلا شوند.
دوره بارداری با تغییرات وسیع هورمونی و گاهاً افزایش فشار خون همراه است.
همچنین زمانی که جنین از جریان خون مادر تغذیه می کند امکان ایجاد فشار به رگ های بدن به ویژه اندام های تحتانی وجود دارد به همین دلیل بانوان بیش از آقایان به ویژه در دوره بارداری به واریس مبتلا میشوند.
مهمترین علل ایجاد واریس پا
واریس از آن دسته بیماری هایی است که خیلی زود علائم آن را در سطح پوست مشاهده می کنید، متخصصان معتقدند که مهمترین علت واریس در افراد افزایش سن است.
با افزایش سن تغییراتی در بدن ایجاد میشود که بروز بیماری ها چندان دور از انتظار نیست.
افزایش سن باعث میشود تا عروق خونی بیش از قبل تحت فشار قرار گرفته و ممکن است آسیب پذیر باشند این مسئله احتمالاً منجر به ایجاد واریس در پا یا دیگر نواحی بدن میشود.
در مورد بیماری واریس جنسیت نقش مهمی دارد، تحقیقات نشان می دهد که بانوان بیش از آقایان به واریس پا مبتلا میشوند.
در مورد این بیماری کم تحرکی نیز مسئله ای مهم است.
اگر افراد از جوانی تا سنین بالاتر تحرک کافی نداشته باشند و برای مدت طولانی در حالت ایستاده یا نشسته قرار بگیرند احتمال مواجهه با بیماری واریس برای شخص افزایش پیدا می کند.
همچنین اگر وضعیت عروق خونی غیر طبیعی باشد یا لخته خون از قبل در بدن وجود داشته باشد احتمالاً باعث ایجاد بیماری واریس خواهد شد.
بسیاری از افراد در پی افزایش وزن شدید مشکلاتی را در عروق خونی تجربه می کنند که احتمالاً آسیب دیدگی ها به واریس در ناحیه پا ختم میشود، در این مورد نباید از عوامل ژنتیکی چشمپوشی کرد.
اگر دریچه های داخل رگ ها به صورت ژنتیکی ضعیف باشد احتمال ایجاد واریس وجود دارد، همچنین تغییرات هورمونی در دوره های بارداری یا یائسگی در زنان باعث میشود تا در معرض این اختلال قرار بگیرند.
از طرفی وجود وریدهای ملتهب یا تومورهای لگنی از دیگر علل این بیماری شناخته میشود، شاید این سوال در ذهن شما به وجود بیاید که اگر کودکان به واریس مبتلا شوند هیچ کدام از عوامل گفته شده شامل آنها نمیشود.
معمولا واریس در پای کودکان به دلایل ژنتیکی و مادرزادی اتفاق میافتد.
البته مصرف مداوم غذاهای فرآوری شده و مقدار زیادی از انواع خوراکی های شیرین باعث میشود تا افزایش وزن کودکان سبب ایجاد فشار به رگ های خونی شود و این مسئله باعث میشود تا کودکان نیز به واریس پا مبتلا شوند.
با این حال بیماری واریس بنا به دلایل مختلف در همه گروه های سنی اتفاق می افتد این بیماری هر علتی که داشته باشد باید خیلی زود درمان شود در غیر این صورت می تواند سلامت فرد را به خطر بیندازد.
درمان واریس پا
روش های مختلفی برای درمان واریس پا وجود دارد اما پزشکان بر اساس نوع آسیب وارد شده به رگ ها و وضعیت جسمانی بیماران بهترین روش را به فرد توصیه کرده تا در کوتاه ترین زمان ممکن این عارضه درمان شود.
یکی از روش های کاربردی برای از بین بردن رگ های کوچک تا متوسط واریس اسکلروتراپی است، در این فرایند محلولی به بدن تزریق شده که باعث بسته شدن رگ ها میشود.
با این فرایند رگ های واریسی به طور کامل بهبود پیدا کرده و ممکن است برای دریافت نتیجه مطلوب تزریق این محلول چندین بار تکرار شود، در حال حاضر اسکلروتراپی یک راه حل موثر برای بهبود واریس است.
روش دیگر برای درمان واریس پا استفاده از لیزر میباشد، متخصصان در این روش از فیبر لیزری استفاده می کنند که یک روش غیر تهاجمی به شمار می آید.
در این فرایند عروق درگیر با این بیماری به کمک لیزر مسدود میشوند و نهایتاً از بین خواهند رفت، در این روش به مرور زمان شاهد رفع رگ های واریسی خواهید بود و از گسترش بیماری جلوگیری می کند. ی
کی از روش های رایج برای درمان واریس پا استفاده از جوراب های فشرده است که به بهبود گردش خون در این محدوده از بدن کمک می کند.
زمانی که بیماران مبتلا به واریس از جوراب های مخصوص استفاده می کنند به مرور زمان به عروق پیچ خورده فشار زیادی وارد میشود که در نهایت باعث میشود جریان خون به سمت قلب به درستی هدایت شود.
در مواردی پزشکان برای درمان واریس پای شدید و رفع تورم عروق خونی انجام جراحی را شیوه ای مناسب و کاربردی می دانند.
جراحی برای درمان واریس پا به چند صورت انجام می پذیرد، برداشتن رگ، فلبکتومی و جراحی آندوسکوپی رگ، که هر کدام راهکاری موثر برای بهبود واریس هستند.
در روش اول قبل از اینکه رگ های عمیق تر با چنین آسیبی درگیر شوند پزشکان رگ های سطحی را می بندند یا از طریق برش های کوچک آنها را جدا می کنند.
در روش فلبکتومی به واسطه ایجاد سوراخ های ریز بر روی پوست رگ های واریسی کوچک نیز برداشته خواهد شد.
در روش سوم متخصصان اگر از روش های قبل نتایج مناسب را دریافت نکنند با انجام جراحی آندوسکوپی رگ می توانند این فرایند درمانی را به نتایج موثر و مناسب برسانند.
اگر در روش های قبلی زخم های واریسی ایجاد شود پزشکان با استفاده از جراحی آندوسکوپی رگ شرایط را برای بهبود سریع تر این بیماری فراهم می کنند.
رادیوفرکوئنسی روش دیگر برای درمان واریس پا است.
در این روش یک پروب به کمک سونوگرافی وارد یکی از رگ های بلند واریسی میشود و انرژی ناشی از رادیوفرکوئنسی می تواند با گرم کردن رگ ها باعث بسته شدن آنها شود.
استفاده از انواع کرم ها و پمادها برای رفع رگ های عنکبوتی در سطح پا که ناشی از بیماری واریس است انتخاب مناسبی می باشد.
این کرم ها در کنار مصرف انواع گیاهان دارویی، رعایت رژیم غذایی و مصرف ویتامین ها به برطرف شدن واریس خفیف کمک می کنند.
اگر واریس در ناحیه پا به مقدار بسیار محدود و خفیف اتفاق بیفتد با انجام حجامت یا انجام تمرینات ورزشی میتوان این عارضه را برطرف نمود.