مهمترین علل ایجاد فشار خون
فهرست مطالب
Toggleنوسان فشار خون یکی از رایج ترین بیماری هایی است که در افراد بزرگسال دیده میشود.
تعداد زیادی از مردم جهان به این عارضه مبتلا هستند و عوامل مختلف مثل رژیم غذایی ناسالم، سبک زندگی اشتباه، چاقی و کم تحرکی از علل ایجاد این عارضه شناخته میشود.
فشار خون از آن دسته بیماری هایی است که به مرور زمان منجر به اختلال در عملکرد بدن شده و می تواند کیفیت زندگی فرد را به طرز چشمگیری کاهش دهد.
معمولاً فشار خون بالا از آن دسته بیماری هایی است که علائم ظاهری خاصی ندارد و زمانی که اندازه گیری میشود متوجه این نوسانات غیر طبیعی خواهید شد.
فشار خون به مرور زمان صدمات جبران ناپذیری به قلب، ریه و عروق خونی وارد می کند.
البته اندام های حساس تر مانند مغز و کلیه ها نیز تحت تاثیر منفی قرار گرفته و احتمال بیمار شدن و آسیب های وسیع در آنها وجود دارد.
افزایش فشار خون باعث میشود تا دیواره عروق بیش از حد متحمل فشارهای مضاعف شده و تا حد زیادی باعث کاهش مقاومت شریان ها خواهد شد.
این مسئله به مرور زمان شریان ها را باریک تر کرده و مشکلات وسیع تری را در پی خواهد داشت.
به یاد داشته باشید که تنها راه بررسی و ارزیابی فشار خون انجام معاینات و چکاپ هایی است که باید به صورت سالانه انجام شود.
در کشور ما حدود ۱۷ میلیون نفر به فشار خون بالا مبتلا هستند و البته ممکن است تعداد زیادی از افراد از این بیماری مطلع نباشند.
یکی از مهمترین علل ایجاد حملات قلبی و سکته های مغزی فشار خون بالا است.
زمانی که فشار خون از حد طبیعی افزایش پیدا می کند عروق تحت تاثیر قرار گرفته و به مرور زمان تشکیل پلاک خونی بر اثر باریک شدن عروق منجر به تصلب شرایین خواهد شد.
حال که با فشار خون بیشتر آشنا شده اید بهتر است که دلایل ایجاد این عارضه را دقیق تر بشناسید.
علت ایجاد فشار خون در کودکان و نوجوانان کمی با افراد بزرگسال متفاوت است.
معمولاً کودکانی که به این عارضه مبتلا هستند نقص قلب مادرزادی را داشته یا به بیماری های کلیوی مبتلا هستند.
البته ممکن است شرایط ژنتیکی و سابقه خانوادگی باعث شود تا کودکان در سنین پایین یا نوجوانی چنین بیماری را تجربه نمایند.
همچنین در کودکان و بزرگسالان اختلالات هورمونی، اضافه وزن، کلسترول بالا و مصرف نمک زیاد بر این عارضه تاثیر مستقیم دارد.
حتی اگر کودکان تحرک کافی نداشته باشند و در معرض دود سیگار قرار بگیرند احتمالاً خیلی زود دچار فشار خون بالا میشوند.
تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان می دهد که پسران بیش از دختران دچار فشار خون بالا در کودکی خواهند شد.
از دیگر دلایل ابتلا به فشار خون در جوانان باید به استفاده مداوم از تنباکو و نوشیدنی های الکلی اشاره کرد.
افراد بزرگسال بیش از کودکان در معرض استرس و تنش قرار می گیرند و این مسئله می تواند بر نوسان فشار خون آنها تاثیرگذار باشد.
فراموش نکنید که فشار خون بالا همیشه مربوط به تغذیه ناصحیح یا عوامل محیطی نیست بلکه ممکن است بانوان بالای ۶۵ سال به فشار خون نیز مبتلا شود.
این مسئله در پی یائسگی و تغییرات شدید هورمونی بدن اتفاق می افتد.
یکی از دلایل ابتلا به فشار خون در زنان طی کردن دوره های بارداری است.
معمولاً زنان در این مورد هیچگونه نقشی ندارند و این عارضه بعد از بارداری و با انجام مراقبت های بارداری برطرف خواهد شد.
با تمام این تفاسیر فراموش نکنید که استفاده از توتون و تنباکو یا انواع غذاهای شور تاثیر مستقیمی بر ابتلا به فشار خون دارد.
البته اگر به قدر کافی از پتاسیم در رژیم غذایی استفاده نکنید و همواره تحت تنش و استرس قرار بگیرید احتمالاً خیلی زود با این بیماری مزمن مواجه خواهید.
چگونه می توان نوسان فشار خون را تشخیص داد؟
بسیاری از افراد می دانند که فشار خون تا چه حد برای سلامتی خطرناک است، از این رو به دنبال راه های موثر جهت تشخیص زود هنگام این بیماری هستند.
متخصصان از همه افراد بزرگسال می خواهند که از سنین جوانی مراقبت های تخصصی را انجام داده و در فواصل زمانی مشخص اما کوتاه فشار خون خود را اندازه گیری نمایند.
نوسان فشار خون حتی در حد شدید مشخص نمیشود و ممکن است افراد حالات خاصی را تجربه نکنند از این رو مهم است که معاینات دقیق انجام پذیرد.
برای اندازه گیری فشار خون و تشخیص این بیماری متخصصان از دستگاه های مخصوصی استفاده می کنند که از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است.
البته اندازه گیری فشار خون با این دستگاه ها تنها برای یک بار اندازهگیری نمیشود بلکه پزشکان در چند نوبت یا برای چند روز پیوسته فشار خون فرد را در حالت مختلف اندازه گیری کرده و می توانند هرگونه نوسان را دقیق تر ارزیابی کنند.
درمان فشار خون
زمانی که افراد متوجه نوسانات شدید در فشار خون میشوند قطعاً نگرانی زیادی در مورد بیماری هایی خواهند داشت که احتمالاً بر اثر این عارضه اتفاق می افتد.
متخصصان در اولین قدم برای درمان و کنترل فشار خون از بیماران می خواهند که مصرف سدیم را تا حد ممکن کاهش دهند.
برای درمان فشار خون نیاز است که تحت نظر متخصصانی قرار بگیرید که در این زمینه مهارت دارند.
در اولین اقدام متخصصان از انواع دارو استفاده می کنند و مطابق با وضعیت بیماران و شدت آسیب بهترین دوز برای هر فرد تجویز خواهد شد.
مهار کننده ACE یا مسدود کننده گیرنده آنژیوتانسین ۲ یکی از مهمترین داروهایی است که برای افراد زیر ۵۵ سال تجویز میشود حتی اگر بیماران به دیابت نوع ۲ مبتلا باشند مجاز به استفاده از این داروها خواهند بود.
نمونه رایج این دارو با نام تجاری رامیپریل، پریندوپریل لیزینوپریل و آنالاپریل به بیماران عرضه می گردد.
نوع دیگری از انواع داروها مسدود کننده کانال کلسیم هستند، این نوع از داروها برای افراد بالای ۵۵ سال بدون دیابت نوع ۲ در نظر گرفته میشود.
با این حال فشارخون از جمله بیماری هایی است که درمان دارد اما روش کنترل و بهبود آن برای هر فرد متفاوت خواهد بود.
راه های پیشگیری از ابتلا به فشار خون
اگر به فکر مراقبت از سلامت خود هستید حتماً راه های موثر برای پیشگیری از ابتلا به فشار خون را بشناسید.
فشار خون از آن دسته بیماری های پنهان است که تمام بدن را درگیر مشکلات زیادی خواهد کرد و احتمالا زمانی متوجه این بیماری میشوید که برخی از اعضای مهم بدن دچار آسیب و عارضه شده باشند.
یکی از ساده ترین راه ها برای پیشگیری از ابتلا به فشار خون انجام تمرینات ورزشی است.
همه افراد موظفند که در طی روز حداقل ۳۰ دقیقه ورزش مناسب داشته باشند حتی اگر شده روزانه مسیرهای هموار را ۳۰ دقیقه پیاده روی کرده و این فرایند را ۵ روز در هفته تکرار کنند.
استفاده از انواع مواد حاوی الکل و سیگار مهمترین علت ابتلا به فشار خون است.
برای پیشگیری از بروز این بیماری حتماً استفاده از مواد مضر را کنار گذاشته و نه تنها نباید از سیگار استفاده کنید بلکه نباید حتی در مجاورت با دود آن قرار بگیرید.
داشتن رژیم غذایی سالم و غنی در کنار محدود کردن مصرف سدیم و الکل به داشتن جسم سالم و قلبی توانمند کمک خواهد کرد.
به یاد داشته باشید که اگر به طور پیوسته از غذاهای حاوی نمک، غذاهای فست فودی و سرخ شده استفاده کنید و همواره حجم زیاد و کنترل نشده کالری را به بدن منتقل کنید خیلی زود به فشار خون مبتلا خواهید شد.
متخصصان در همه زمینه ها توصیه می کنند که همواره تلاش کنید وضعیت جسمانی خود را در حد نرمال قرار داده و محدوده وزنی در حد ایده آل باشد.
اضافه وزن عامل بسیاری از بیماری ها از جمله فشار خون است و می توانید با کاهش وزن با روش های صحیح از ابتلا به این بیماری جلوگیری نمایید.
فراموش نکنید اضطراب و استرسی که در طی شبانه روز متحمل میشوید خیلی زود بیماری های پنهانی مانند فشار خون را به وجود می آورد.
بهتر است که برای مدیریت استرس و اضطراب های روزانه روش های مناسب از جمله مدیتیشن و حضور در فضاهای آرامش بخش را در پیش بگیرید.
4 پاسخ
وقت بخیر فشار خون توی طول روز می تونه تغییر کنه؟
سلام ممنون. بله، فشار خون در طول روز میتواند تغییر کند و این تغییرات کاملاً طبیعی است. فشار خون بهطور طبیعی تحت تأثیر عوامل مختلف قرار میگیرد و ممکن است در طول روز و شب نوساناتی داشته باشد.
سلام استرس و اضطراب می تونه باعت فشار خون بالا بشه؟
سلام. بله، استرس و اضطراب میتوانند باعث افزایش فشار خون شوند. استرس و اضطراب به روشهای مختلف بر فشار خون تأثیر میگذارند و ممکن است به طور موقت یا حتی مزمن باعث افزایش فشار خون شوند.